Mănăstirea Frumoasa din Iaşi şi-a serbat ieri, în ziua pomenirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica aşezării monahale în prezenţa unui număr mare de credincioşi.
Singura aşezare monahală din Iaşi închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil a îmbrăcat straie de sărbătoare. Aflată în cartierul ieşean Frumoasa, mănăstirea a devenit loc de pelerinaj pentru ieşenii care au dorit să-i cinstească prin rugăciune pe Sfinţii Arhangheli. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii şi-au îndreptat paşii spre lăcaşul de închinăciune. Ei au sărutat raclele în care se află fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, iar apoi au lăsat darul lor la sfântul altar.
La acest moment de bucurie au asistat stareţe de la mai multe mănăstiri din Iaşi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părinţi stareţi, egumeni şi duhovnici din Eparhia Iaşilor. Arhimandritul Nichifor Horia a vorbit în cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej despre importanţa cinstirii sfântului al cărui nume îl poartă fiecare în parte. "În această zi (n.r. ieri), suntem oaspeţi ai praznicului dumnezeiesc, întrucât Mănăstirea Frumoasa este pusă sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. În ziua prăznuirii unui sfânt, puterea lui se revarsă cu prisosinţă asupra celor ce-l cinstec pe el. Sfinţii Arhangheli vestesc oamenilor voia lui Dumnezeu. Ne rugăm lui Dumnezeu să întărească pe maicile care slujesc la această mănăstire şi pe noi toţi. Să luăm aminte la voia lui Dumnezeu. Voia Celui Preaînalt înseamnă viaţă, bucurie, sens şi ieşirea din orice chin pe care îl purtăm în această viaţă. Precum îngerii slujesc celorlalţi, şi monahul este chemat să slujească celorlalţi în rugăciune", a spus exarhul administrativ al Eparhiei Iaşilor.
Protos. Macarie Enache, duhovnicul Mănăstirea Frumoasa, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pentru că l-a delegat pe arhim. Nichifor Horia să slujească Sfânta Liturghie. Gândul de recunoştinţă al duhovnicului Mănăstirii Frumoasa s-a îndreptat apoi spre părinţii stareţi, maicile stareţe şi credincioşii care s-au rugat împreună. Sfânta Liturghie a fost urmată de Parastasul pentru cei adormiţi. Pelerinii au primit la final pachete cu alimente din partea obştii Mănăstirii Frumoasa. Biserica Mănăstirii Frumoasa a fost construită după modelul bisericilor din Ucraina, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Ca stil, această nouă biserică aparţine clasicismului. Este monumentală ca proporţii, planul ei asemânându-se cu cel al Biserici „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.
(sursa: doxologia.ro)